Home Documentatii Articole pe categorii Sisteme si adezivi pentru placari Adezivi pentru placari exterioare cu gresie portelanata subtire
Adezivi pentru placari exterioare cu gresie portelanata subtire Print
Sunday, 21 June 2015 16:12

Placile ceramice din gresie portelanata continua sa evolueze in mod constant, atata sub aspectul estetic cat si mai ales sub aspectul dimensiunilor si a grosimilor de fabricare.

In ultimii ani a devenit posibila fabricarea placilor portelanate cu dimensiuni mari, de 1 x 3 m, insa mai subtiri, cu grosimi de 3-5 sau 7 mm, fata de 9-11 mm cat aveau placile clasice de gresie portelanata cu dimensiuni de 600 mm x 120 mm si care se utilizau cu predilectie la placarile de pardoseli sau la placarile ceramice ale fatadelor in sistem uscat (fatade ventilate). In actualul context branduri cum ar fi KERLITE sau LAMINAM etc, furnizeaza in mod curent pe piata romaneasca placi ceramice subtiri care au performante si caracteristici tehnice comparabile cu cele ale placillor clasice din gresie portelanata cu grosimi intre 9 si 11 mm.

Utilizarea placilor portelanate cu grosime redusa, ofera pozatorilor dar si beneficiarului, cateva avantaje care nu pot fi deloc neglijate, astfel: placile portelanate subtiri sunt usor de manevrat si mai ales de taiat la dimensiunea necesara; se pot utiliza foarte usor, prin taiere, la placarea suprafetelor curbe, ex.: stalpi, pereti curbati, blaturi etc; daca sunt utlilizate la placarea fatadelor placile portelanate subtiri reduc semnificativ greutatea totala a placarii datorita greutatii scazute pe m2 si in acelasi timp se reduc costurile de transport.

Pentru placarea verticala a fatadei Centrului medical LORD MED CLINIC, din Brasov, inaugurat in 2013, s-au utilizat placi de gresie portelanata cu grosime redusa, KERLITE de la firma Cotto d'Este, astfel incat, prin designul ales, placile de gresie portelanata subtire au fost taiate in placi mai mici respectand planul de stereotomie. Unele suprafete ale fatadei au fost placate cu gresie portelanata iar celelalte suprafete ale fatadei au fost finisate cu tencuiala decorativa, deci o fatada 3D.

Pentru montajul gresiei portelanate la fatada, s-a ales si utilizat unul dintre cei mai buni adezivi de pe piata, Kerabond aditivat cu latexul Isolastic, un sistem adeziv utilizat la placarea monumentalului Liberation Tower, Kuwait.

Adezivul pe baza de ciment KERABOND T-R (C1T, conf. EN 12004) s-a preparat insa cu un latex special ISOLASTIC. Amestecul rezultat din combinarea celor doua produse, formeaza dupa intarire un adeziv puternic si deformabil, care se incadreaza in clasa C2ES2, conf. EN 12004 si 12002. S2 inseamna ca adezivul este deformabil >5 mm, ceea ce il face adecvat pentru utilizarea pe fatade sau pe suprafete suport supuse schimbarilor de temperatura. Performantele adezivului pot fi verificate, consultand fisa tehnica a latexului Isolastic.

Sistemul adeziv KERABOND T-R cu latex ISOLASTIC a fost ales pentru montajul vertical al gresiei portelanate deoarece amestecul adeziv are un timp mare de punere in opera de peste 8 ore; lucrabilitatea si aplicarea mortarului adeziv preparat, sunt superioare adezivilor de productie autohtona iar timpul de corectie (repozitionare) a placilor lipite este de cca. 45 minute. Pentru necunoscatori, trebuie stiut ca lucrarea de placare a fatadei si alinierea placilor de gresie la fata vazuta este o operatiune laborioasa.

Nu in ultimul rand, s-a luat in calcul ca adezivul trebuie sa garanteze o mare durabilitate placarii ceramice si investitiei in sine.

Din cauza tipului de material utilizat la placarea verticala a fatadei, respectiv a placilor subtiri de gresie portelanata, o atentie deosebita s-a acordat la tehnica de aplicare a adezivului. Astfel adezivul s-a aplicat si pe suport dar si pe spatele placilor de gresie, aplicand mici cantitati de adeziv si la colturile placilor de gresie portelanata.

Aceasta metoda de lipire a placilor ceramice denumita de Mapei in fisele tehnice „metoda dublei aplicari” sau “back-buttering” mai este cunoscuta si sub denumirile de “floating-buttering” sau TD, adeziv aplicat in “tehnologie dubla” conform “Ghidul privind produse de finisare ceramice utilizate in constructii, indicativ GE 058-2012 – Comasare/ Revizuire C6 – 1986, C 223 – 1986, GP 073 - 2002 din 21.02.2013”.

Pentru aplicarea adezivului pe suport s-a utilizat gletiera cu dinti de 6 mm iar pentru aplicarea adezivului pe spatele placilor de gresie s-a utilizat gletiera cu dinti de 3 mm. Astfel aplicat, la testele de lipire si acoperire cu adeziv a dosului placii, s-a constatat o acoperire de 100% cu adeziv sub placa ceramica.

Dupa lipirea placilor de gresie portelanata, rosturile dintre placile de gresie portelanata, cu latime de 5 mm, s-au chituit cu un mortar de culoare gri inchis, pe baza de ciment modificat cu polimeri, cu priza si intarire rapida, hidrofobizat, ULTRACOLOR PLUS (CG2WA, conf. EN 13888).

Pentru sigilarea rosturilor elastice s-a utilizat amorsa speciala PRIMER FD, iar apoi s-a aplicat un etansant acetic elastic, rezistent la mucegai, de culoare gri inchis, in culoare asemanatoarea chitului de rosturi pe baza de ciment, MAPESIL AC (conf. EN 15651-1/2/3).

La final, suprafata placarii a fost curatata de micile urme si pete de adezivii si chituri pe baza de ciment, cu solutia acida de curatare KERANET.

Conditii pentru montajul umed al placilor portelanate subtiri cu adeziv pe baza de ciment la fatade

Suprafetele pe care urmeaza sa se monteze placile portelanate subtiri trebuie sa fie uscate, stabile, solide, cu foarte bune rezistente mecanice, plane si necontaminate cu resturi de praf, grasime, ulei, ceara sau alte materiale care pot compromite aderenta adezivului.

Indiferent de substratul folosit, este foarte important ca suprafata suport sa fie plana pentru a preveni aparitia golurilor in patul adeziv de sub placile care se vor monta, ceea ce ar putea duce la formarea de puncte slabe la socuri exteriorizate prin spargerea placilor ceramice. Daca suprafata suport (tencuiala) nu este plana trebuie nivelata in prealabil cu un mortar predozat tip Nivoplan.

Produse in evidenta

KERABOND T-R, (C1T), adeziv pe baza de ciment, universal, fara alunecare verticala pentru montajul placilor ceramice la exterior si montajul placilor din gresie portelanata la interior. Kerabond T-R este un adeziv universal deoarece in amestec cu latexul Isolastic formeaza un adeziv imbunatatit ce corespunde cerintelor clasei C2ES2 (adeziv pe baza de ciment imbunatatit, cu timp deschis extins, foarte deformabil) dupa EN 12004. Certificat GEV EMICODE: EC1 R Plus, dupa aplicare adezivul are o emisie extrem de redusa de compusi organici volatili, VOC.

ISOLASTIC, latex special, pe baza de polimer elastic, pentru modificarea caracteristicilor de aderenta si deformabilitate (flexibilitate) a adezivilor pe baza de ciment C1 sau C2. Latexul, poate substitui apa de preparare a adezivului, in proportie de 50% sau 100%. Un adeziv „flexibil” S1 are o deformatie transversala intre 2,5 si 5 mm. Un adeziv „flexibil” S2 are o deformatie transversala >5 mm.

*REFERINTA INTERNATIONALA MAPEI

Sistemul adeziv Kerabond + Isolastic a fost utilizat la placarea exterioara a Turnului Libertatii din Kuwait, placare verticala decorativa realizata cu placi de klinker pe structura de beton, pana la 184 m inaltime, in suprafata de 14 000 mp de klinker, lucrare realizata in 1995.

Vezi articol (Placare-exterioara-Turnul-Libertatii-Kuwait.pdf)

Vizualizati in cateva imagini sugestive, realizarea lucrarilor de placare verticala a fatadei cu placi de gresie portelanata subtire la Centrul medical LORD MED CLINIC.

adeziv-special-placari-ceramice-gresie-portelanata-C2E-S2 adeziv-special-placari-ceramice-gresie-portelanata-C2E-S2
adeziv-si-latex-C2E-S2-placari-ceramice-fatade-gresie adeziv-si-latex-C2E-S2-placari-ceramice-fatade-gresie
Kerabond-TR-Isolastic-adeziv-special-placari-exterioare-gresie-portelanata Kerabond-TR-Isolastic-adeziv-special-placari-exterioare-gresie-portelanata
aplicare-adeziv-pe-dosul-placii-de-gresie-back-buttering aplicare-adeziv-pe-dosul-placii-de-gresie-back-buttering
aplicarea-adezivului-pe-spatele-placilor-de-gresie-buttering aplicarea-adezivului-pe-spatele-placilor-de-gresie-buttering
completarea-adeziv-pe-colturile-placilor-ceramice completarea-adeziv-pe-colturile-placilor-ceramice
aplicare-adeziv-placari-ceramice-pe-suport-floating aplicare-adeziv-placari-ceramice-pe-suport-floating
aplicarea-adezivului-pe-suport-si-pe-dosul-placii-ceramice-floating-buttering aplicarea-adezivului-pe-suport-si-pe-dosul-placii-ceramice-floating-buttering
montaj-gresie-portelanata-subtire-adeziv C2E S2 montaj-gresie-portelanata-subtire-adeziv C2E S2
placare-gresie-portelanata-adeziv-floating-buttering placare-gresie-portelanata-adeziv-floating-buttering
lipire-gresie-portelanata-cu-adeziv-C2E-S2 lipire-gresie-portelanata-cu-adeziv-C2E-S2
verificare-acoperire-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-fatade verificare-acoperire-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-fatade
acoperire-100-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-fatade acoperire-100-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-fatade
verificare-acoperire-cu-adeziv-sub-placa-gresie-exterior verificare-acoperire-cu-adeziv-sub-placa-gresie-exterior
acoperire-100-adeziv-sub-placa-portelanata-placari-la-exterior acoperire-100-adeziv-sub-placa-portelanata-placari-la-exterior
acoperire-100-adeziv-special-gresie-portelanata-placari-ceramice acoperire-100-adeziv-special-gresie-portelanata-placari-ceramice
adeziv-special-placari-fatade-gresie-portelanata adeziv-special-placari-fatade-gresie-portelanata
clinica-Lord-Med-Clinic-placare-fatada-gresie-portelanata-subtire clinica-Lord-Med-Clinic-placare-fatada-gresie-portelanata-subtire
Lordmedclinic-placare-fatada Lordmedclinic-placare-fatada
fatada-placata-placi-ceramice-xxl fatada-placata-placi-ceramice-xxl
fatada-gresie-portelanata-adeziv-C2E-S2 fatada-gresie-portelanata-adeziv-C2E-S2
fatada-3D-placata-cu-placi-portelanate-adeziv-C2E-S2 fatada-3D-placata-cu-placi-portelanate-adeziv-C2E-S2
fatada-clinica-Lordmedclinic-gresie-portelanata-subtire-xxl fatada-clinica-Lordmedclinic-gresie-portelanata-subtire-xxl
Lord-Med-Clinic-Brasov Lord-Med-Clinic-Brasov
adeziv-placari-Kerabond-T-R adeziv-placari-Kerabond-T-R
Chit-rosturi-gresie-piatra-Ultracolor-Plus Chit-rosturi-gresie-piatra-Ultracolor-Plus
Etansant-silicon-acetic-Mapesil-AC Etansant-silicon-acetic-Mapesil-AC
Latex-adezivi-placari-Isolastic Latex-adezivi-placari-Isolastic
Substanta-de-curatare-acida-gresie-KERANET-Lichid Substanta-de-curatare-acida-gresie-KERANET-Lichid
CE-EN-12004 CE-EN-12004
  c1t c1t
EC1R Plus Logo IN3 EC1R Plus Logo IN3
EN-12004 EN-12004
s2 s2

 

Date despre lucrare
Realizare fatada Centru medical Brasov
Birou arhitectura: AS Proiect SRL, Brasov, Arh. Alexa Sebastian
Desfasurarea lucrarilor de placare: octombrie, 2012
Firma de executie a placarilor ceramice: SC THI SRL, Brasov
Tip de lucrare: placare verticala fatada cu gresie portelanata subtire Kerlite
Adeziv: KERABOND T-R + ISOLASTIC
Chit rosturi rigide: ULTRACOLOR PLUS
Etansant rosturi elastice: MAPESIL AC
Detergent curatare placare: KERANET
Foto: MAPEI ROMANIA SRL

Fise tehnice sistem de placare pentru fatade cu gresie portelanata subtire:
- KERABOND T-R + ISOLASTIC
- ULTRACOLOR PLUS
- MAPESILA AC
- KERANET

Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania SRL.
©2015 Mapei Romania - www.mapei.ro

Last Updated on Sunday, 12 July 2015 11:14
 
Page Ranking Tool