Home Documentatii Articole pe categorii Materiale pentru placari Adezivi pentru placari exterioare cu placi ceramice sau din piatra naturala
Adezivi pentru placari exterioare cu placi ceramice sau din piatra naturala Print
Sunday, 14 June 2015 09:16

Nu de putine ori, beneficiarul unei lucrari isi schimba optica si gustul pentru investitia sa, cerand aplicarea unor finisaje total diferite fata de cele convenite sau prevazute in proiectul initial.

Daca beneficiarul este de acord sa suporte cheltuielile suplimentare care se impun intr-o situatie ca aceasta, totul pare foarte simplu...

  placare-fatade-gresie-Keralastic-T placare-fatade-gresie-Keralastic-T
  placari-fatade-gresie-portelanata-KeralasticT placari-fatade-gresie-portelanata-KeralasticT
  adeziv-placari-pereti-gresie-adeziv-KeralasticT adeziv-placari-pereti-gresie-adeziv-KeralasticT
  placare-fatada-gresie-metalica-adeziv-KeralasticT placare-fatada-gresie-metalica-adeziv-KeralasticT
  adeziv-R2T-placari-pereti-gresie-portelanata adeziv-R2T-placari-pereti-gresie-portelanata
  placare-gresie-si-adeziv-fatada placare-gresie-si-adeziv-fatada
  adeziv-poliuretanic-placari-ceramice-pereti adeziv-poliuretanic-placari-ceramice-pereti
  placari-exterioare-fatade-gresie-portelanata-KeralasticT placari-exterioare-fatade-gresie-portelanata-KeralasticT
  adeziv-poliuretanic-placari-exterioare-pereti-gresie-KeralasticT adeziv-poliuretanic-placari-exterioare-pereti-gresie-KeralasticT
  acoperire-adeziv-sub-placa-de-gresie-portelanata-KeralasticT acoperire-adeziv-sub-placa-de-gresie-portelanata-KeralasticT
  completare-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-pereti-gresie-portelanata-KeralasticT completare-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-pereti-gresie-portelanata-KeralasticT
  completare-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-pereti-gresie-portelanata completare-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-pereti-gresie-portelanata
  completare-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-pereti-gresie-portelanata-Keralastic-T completare-adeziv-sub-placa-ceramica-placari-pereti-gresie-portelanata-Keralastic-T
  uniformizare-adeziv-cu-gletiera-cu-dinti-placari-pereti-gresie-portelanata uniformizare-adeziv-cu-gletiera-cu-dinti-placari-pereti-gresie-portelanata
  placari-pereti-gresie-Keralastic-T placari-pereti-gresie-Keralastic-T
  placari-fatade-gresie-Keralastic-T placari-fatade-gresie-Keralastic-T
  gresie-metalica-placari-fatada-adeziv-Keralastic-T gresie-metalica-placari-fatada-adeziv-Keralastic-T
  gresie-metalica-placari-pereti-adeziv-Keralastic-T gresie-metalica-placari-pereti-adeziv-Keralastic-T
  placare-gresie-imitatie-metal-pereti-adeziv-Keralastic-T placare-gresie-imitatie-metal-pereti-adeziv-Keralastic-T
  placare-fatada-gresie-metalica-pereti-adeziv-Keralastic-T placare-fatada-gresie-metalica-pereti-adeziv-Keralastic-T

 

Dar sa luam un exemplu edificator.

La cladirea din imagine, un mic busines center din Brasov, s-a prevazut initial, la fatada, aplicarea unei tencuieli decorative pe baza de rasini acrilice, deci un finisaj decorativ frumos, in voga si usor de aplicat.

Ulterior insa, beneficiarul cladirii s-a razgandit cerand executantului, ca fatada dinspre strada principala sa fie placata cu placi de gresie portelanata, cu dimensiuni de 60 x 60 cm si 10 mm grosime, pentru ca aspectul estetic al fatadei sa aiba mai multa prestanta si forta si sa se potriveasca mai bine cu placarile existente realizate cu placi de aluminiu la cei doi stalpi centrali care incadrau intrarea.

In acest caz, pentru placarea fatadei cu placi de gresie portelanata, cu o greutate de aproximativ 9 kg/m2 la care mai trebuia adaugat cca. 4 kg de adeziv, se impunea utilizarea unui adeziv de inalta performanta, cu mare putere de lipire, elastic dupa intarire, dar si usor de aplicat, si cu proprietati de tixotropie, adica pentru aplicari pe pereti sau suprafete verticale!

Dupa multe dezbateri si discutii intre beneficiar si constructor, si intre constructor si mai multi furnizori de adezivi, s-a apelat si la consultanta serviciului tehnic MAPEI Romania. Dupa vizitarea si analizarea situatiei din santier, solutia tehnica propusa de MAPEI Romania a fost una foarte simpla si a constat in utilizarea la placarea gresiei portelanate, a unui adeziv bicomponent poliuretanic, care se intareste prin reactia chimica dintre componentul A (rasina) si componentul B (intaritor), din gama KERALASTIC (R2, conf. EN 12004).

Acest tip de adeziv pentru placari, face parte din gama adezivilor pe baza de rasini reactive, imbunatatiti cu caracteristici suplimentare (R2), dupa intarire este elastic si reduce tensiunile care apar in placajul ceramic, ca urmare a variatiilor temperaturilor exterioare, si stratul  suport reprezentat de tencuiala.

Chiar daca adezivul este elastic, placile de gresie portelanata au fost instalate pe fatada cu rosturi largi, de 10 mm, pentru ca placile ceramice sa lucreze cat mai independent la fenomenul de dilatare/ contractie.

La santierul in cauza, pentru placarea fatadei cu gresie portelantata s-a utilizat un adeziv bicomponent poliuretanic tixotropic (T), cu consistenta vartoasa, adecvat pentru lucrari de placari la pereti sau suprafete verticale, KERALASTIC T (R2T, conf. EN 12004).

Dupa 24 de ore de la lipirea placilor de gresie portelanata, rosturile dintre placile de gresie portelanata, cu latime de 8 mm, s-au chituit cu un mortar colorat de culoare gri, pe baza de ciment modificat cu polimeri, cu priza si intarire rapida, hidrofobizat ULTRACOLOR PLUS (CG2WA, conf. EN 13888).

Suprafata principala a placarii fatadei a fost divizata si prevazuta cu doua rosturi elastice, atat pe plan vertical, cat si pe plan orizontal. Pentru sigilarea acestora s-a utilizat amorsa speciala PRIMER FD, iar apoi s-a aplicat un etansant acetic elastic, rezistent la mucegai, de culoare gri, in culoare asemanatoarea chitului de rosturi pe baza de ciment, MAPESIL AC (F-25-LM, conf. EN 15651-1/2/3).

Produse in evidenta
Keralastic, (R2): adeziv bicomponent poliuretanic, de inalta performanta, fara apa, cu consistenta fluida, pentru suprafete orizontale, pentru lipiri si placari pe suprafete din lemn, metal, OSB, fibrociment, covor PVC etc. Aplicat in doua straturi realizeaza hidroizolare si lipire.

Keralastic, (R2T): adeziv bicomponent poliuretanic, de inalta performanta, fara apa, cu consistenta vartoasa, pentru suprafete verticale pentru lipiri si placari pe suprafete absorbante sau neabsorbante.

 

  Adeziv-poliuretanic-placari-pereti-Keralastic-T Adeziv-poliuretanic-placari-pereti-Keralastic-T
  Adeziv-poliuretanic-placari-Keralastic Adeziv-poliuretanic-placari-Keralastic
  Chit-rosturi-gresie-piatra-Ultracolor-Plus Chit-rosturi-gresie-piatra-Ultracolor-Plus
  Etansant-silicon-acetic-Mapesil-AC Etansant-silicon-acetic-Mapesil-AC
  Substanta-de-curatare-acida-gresie-KERANET-Lichid Substanta-de-curatare-acida-gresie-KERANET-Lichid
  Keralastic-R2 Keralastic-R2
  Keralastic-T-R2T Keralastic-T-R2T
  EN-12004 EN-12004
  CE-EN-12004 CE-EN-12004
 

 

Date despre lucrare
Locatie: Brasov
Desfasurarea lucrarilor de placare: octombrie, 2008
Tip de lucrare: placare fatada cu gresie portelanata 60x60 cm x 10 mm
Adeziv: KERALASTIC T
Chit rosturi rigide: ULTRACOLOR PLUS
Etansant rosturi elastice: MAPESIL AC
Foto: MAPEI ROMANIA SRL

Fise tehnice sistem de placare pentru fatade:
- KERALASTIC KERALASTIC T
- ULTRACOLOR PLUS
- MAPESILA AC
- KERANET

Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania SRL.
©2015 Mapei Romania - www.mapei.ro

placare-fatada-gresie-metalica-pereti-adeziv-Keralastic-T
Last Updated on Wednesday, 17 June 2015 19:46
 
Page Ranking Tool