Home Documentatii Articole pe categorii Materiale pentru placari 4 motive sa alegi piatra naturala pentru amenajarea ta
4 motive sa alegi piatra naturala pentru amenajarea ta Print
Wednesday, 04 November 2015 13:59

Pentru unii dintre noi, siguranta si linistea unui camin se pot traduce prin ideea de confort. Pentru altii s-ar putea traduce prin eleganta sau rafinament. Altii, se pot gandi la rezistenta in timp, la stabilitate, la protectie sau la a fi mai aproape de natura, prin folosirea unor materiale si texturi inspirate din natura. Pentru fiecare dintre noi, confortul si intimitatea propriului „acasa" are alte valente.

Piatra naturala este un material care indeplineste toate aceste directii: este un material care poate fi integrat in concepte luxoase de amenajare interioara, este extra-rezistent (sa nu uitam ca s-a format in milioane de ani, in natura si deci va avea o rezistenta superioara in timp), iar aspectul natural si unicitatea fiecarei placi (micile goluri existente pe placa de travertin, venaturile anumitor tipuri de marmura sau nuantele absolut fascinante ale ardeziei) vor oferi oricarei amenajari o amprenta inedita. In amenajari, asocierea pietrei cu lemnul nu poate da gres: aceste texturi naturale se vor echilibra una pe alta si vor crea o atmosfera calda, relaxanta, care poate fi integrata si in concepte minimaliste, contemporane, in afara de cele inspirate din rustic.

baie-inspiratie-mediteraneana-travertin baie-inspiratie-mediteraneana-travertin

Baie de inspiratie mediteraneana, amenajata cu placi de travertin. "Am fost in Grecia, acolo foarte multe locuinte sunt amenajate cu piatra naturala si arata foarte, foarte bine. Am creat o atmosfera diferită, nu voiam sa folosesc gresie sau faiantă. Piatra e piatra, chiar daca in timp lucreaza, ea devine si mai interesanta, ca aspect", povesteste Mircea, client PiatraOnline.ro.

Care sunt principalele avantaje ale folosirii pietrei naturale in amenajari?

Piatra naturala este foarte rezistenta

Longevitatea pietrei naturale este proverbiala si cei care opteaza pentru a o folosi in locuintele proprii se asigura ca aceasta va ramane intacta zeci de ani de la montarea ei. Si aici nu vorbim doar despre densitatea care ii confera durabilitate, ci si despre rezistenta sporita la presiune sau la zgarieturi. Spre deosebire de gresie si faianta, marmura, travertinul, granitul sau chiar si piatra de var sunt decupate in grosimi mai mari, astfel ca permit slefuirea si polisarea care le fac sa arate tot timpul ca noi, fara prea mari eforturi. In plus, produsele pentru impermeabilizare si cele special concepute pentru igienizare sporesc rezistenta acestor materiale in timp. Erodarea lor este aproape inexistenta, spre deosebire de cea a gresiilor poroase, care cedeaza destul de repede sub actiunea factorilor externi.

Aspectul pietrei naturale este extraordinar

pardoseala-detaliu-placa-travertin-marginile-daltuite pardoseala-detaliu-placa-travertin-marginile-daltuite


Detaliu pardoseala: placa de travertin cu marginile daltuite

Din punct de vedere estetic, piatra naturala este unul dintre cele mai apreciate materiale folosite in constructii. Aceasta a fost admirata si recomandata de-a lungul timpului de toti marii arhitecti, constructori si designeri de interior, tocmai pentru ca arata superb. Indiferent daca vei opta pentru nuante pamantii, pentru o cromatica gri, pentru culori clasice cum sunt negrul si albul sau pentru nuante mai iesite din comun asa cum sunt verdele sau marsala, ai la dispozitie o paleta cromatica foarte vasta din care este imposibil sa nu gasesti ceva care sa se potriveasca perfect gusturilor tale si care sa corespunda nevoilor tale estetice. Cat despre slefuire, poti opta atat pentru variante polishate de piatra naturala, cat si pentru unele cu aspect mat, poros. Atat primele, cat si celelalte, pot fi tratate cu produse speciale care sa impiedice impregnarea petelor si care sa contribuie la pastrarea intacta a aspectului superb. In plus, materialele naturale confera si senzatia apropierii de natura, asa ca aerul lor elegant este nelipsit, chiar si atunci cand sunt "asezonate" cu elemente modernist-futuriste, precum piesele de mobilier minimaliste catre care se indreapta, in prezent, trendurile de design interior. Insa la fel de bine se potrivesc si in combinatiile clasice sau chiar in cele cu accente rustice.

Ingrijirea pietrei naturale este facila

Desi pentru gresie si faianta exista pe piata numerosi detergenti, foarte multi dintre acestia sunt adesea ineficienti in a igieniza perfect suprafetele si in a pastra, totodata, aspectul lor perfect. Varietatea produselor pentru marmura, granit sau travertin este mai redusa, insa eficienta lor este sporita. In plus, solutiile folosite pentru impermeabilizarea suprafetelor din piatra naturala isi fac foarte bine treaba, asa ca ingrijirea si curatarea acestor materiale este facila si la indemana oricui. Cat despre slefuire si polisare, aceste procedee pot fi repetate chiar si anual daca este cazul, fara a afecta duritatea si rezistenta specifice pietrei naturale.

Piatra naturala este variata si frumoasa in toate formele ei

pardoseala-bucatarie-travertin-french-pattern pardoseala-bucatarie-travertin-french-pattern


Pardoseala bucatarie: travertin clasic, aranjament French Pattern

Spre deosebire de materialele noi de constructii folosite in finisaje si pentru crearea suprafetelor, piatra naturala iti confera mai multa libertate in ceea ce priveste combinatiile cromatice si cele legate de forme si marimi. Un mozaic din bucati minuscule de gresie sau faianta nu va egala niciodata un mozaic realizat dintr-o multitudine de tipuri de piatra naturala. Marmura, travertinul, granitul si piatra de calcar se pot imbina atat de frumos intr-un singur design, incat astfel de combinatii au devenit o adevarata provocare pentru cei care vor sa-si puna amprenta personala asupra locuintei in care traiesc. Indiferent daca cel care "se joaca" esti tu, arhitectul sau designerul de interior cu care lucrezi, rezultatul este intotdeauna unul surprinzator si exceptional. In plus, unicitatea lui nu poate fi contestata, asa ca utilizarea pietrei naturale pentru amenajarea locuintei poate constitui si un pas important pentru iesirea din anonimat a acesteia, pentru construirea unui loc unic si personal, si evitarea oricarui tip de imitatii.

Detalii de contact: www.piatraonline.ro

 

Last Updated on Wednesday, 04 November 2015 14:41
 
Page Ranking Tool